Seznam oblíbených modelů je prázdný – stiskněte pro přidání do oblíbených

Ročník:1992

Modelář od:1997

Bydliště:Praha

Letiště:klecany,podhořany,trněný újezd

Web:www.rcplanes.estranky.cz

ICQ:457971641

modelařím od malička mě vedl táta

Ukázat přátelům na Facebooku
Vložit model do oblíbených

Zlín Z-526 AFS "kraťas"

Parametry

Výrobce: výřezy LM mod.
Kategorie: Polomaketa
Materiál: EPP, EPS, Depron
Rozpětí: 1020 mm
Délka: 970 mm
Váha: 470 g
Vrtule: Jogurt od GWS 9/5
Motor: TowerPro TP2409-18
Elektronika: Duplex, regl - turnigy sentry 18amp
Serva: 4x HK15178
Baterie: 3s 1300Mah

Hodnocení

6.67
z 10 | 6 hlasů – kdo hodnotil
Ohodnotit →
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Hodnocení 1 - hrůza — 10 skvělá práce

Popis

S Gwskou jsme si chtěli udělat radost a přídily výřezy na tohoto krasvce. Trošku mě zaskočila cena za pár kousků epp, ale říkal jsem si že to bude vyrovnáno kvalitou.

No, po vybalení jednotlivých dílu to vypadalo dobře. Po Vyzkoušení jak sedí na sucho už to bylo horší.
O co šlo ? Na jednom trupu měla jedna zdělících rovin na sobě asi 1 až 1,5mm schod, Jirkovi neseděla ani směrovka na turpu tka jak má musel ji zařezávat aby se spodní strana klapky dostala na ůroveň spodku trupu a to asi o 1,5cm! profily křídel na konci se ve výšce lišily asi o 1 až 2mm habnička ja nylisovaná šikno ( nevím jestli je to záměr nebo chybka) a když se spasoval troupek tak se museli brousit i boky trupu aby na nich nebyly drobne schůdky, nebyla odřezána křidélka. Nevím jaké jsou možnosti epp ale za tu cenu bych čekal trošku lepší zpracování

Nicméně jsem si říkal že nejsem hračkář ale modelář a tudíž o žádné reklamování nestojím a radši to odmodelařím :) ukaecal jsem do toho i Jirku.

Éro jsem měl v letuschopném stavu asi za 3 večery. Nejhorší na stavbě bylo odřezat křidélka tak aby byly zavěšeny na části epp, Jirka zvolil pájku a epp vypálil. Když jsem na to koukal žačal jsem se obávat propálení epp tak jsem se rozhodl to odřezat nožem, při pečlivém odřezávání se křidélko asi ani proříznou nedá a výsledek se mi zdá hezčí než u pálení. Zbytek stavby spočíval v upravení motorového lože které má výrobce vymyšlené docela vtipně v čumáku trupu je vnitřní výřez useknutého jehlanu ten se zařízne na požadovanou délku nalepí se překližka a strčí zpět do čumáku.
Dále jsem pokračoval v slepení jednotlivých částí trupu a jeho následným zabroušením. dálej sem přešel na křídlo s již odřezanými křidélky takže už jen slepit půlky k sobě a zalepit uhlíky ty jsem dostal od jirky po domácku vyrobené tkaže vám neřeknu rozměry ani jsem je neměřil. V křídle jsem udělal výřezy pro serva, v trupu lože pro serva , přilepil ocasky, přidělal na ně náhony , které jsou řešeny klasickými bovdeny.

A hurá na osazení !

MOTOR - http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=5112 Zatím je na něm gws 9/5, ale koukal jsem že na HK doporučují 8/6 tak to vyzkouším a uvidíme co to udělá :)

REGULÁTOR - http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=4218

SERVA - http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=16257

AKU - http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=8936

Mám osazeno a zbývá zálet, ten proběhl za bezvětří v podvečer 6.5.
Model hned po odhozu letěl a nebylo potřeba nic trimovat, snad jen kromě výškovky kterou nechávám na zálet vždy lehce přitaženou.
Udělat dvě tři kolečka a rychle začít karobatit.
"Kraťas" létá prostě parádně v bezvětří si drží stopu a létá hezky rovně, tkaže akrobačka s ním je parádní. V loopingu si nepamatuju že bych sahal do křidýlek. V nožáku drží jedna báseň stačí ho podržet na směrovce a letí rovně. Zvládne všechny akrobatocké prvky létá jí moc hezky pokud se létá maketová :)....... Jestli se někdo bude chlubit, že s ním vysí tak si zaslouží facku :D

No zkrátka to prvotní lehké zklamání bylo vymazáno naprosto krásným letovým projevem.

S uvedeným vybavením byly letové časy +- pár vteřin 15 minut a létá s tím kolmo vzůru.
V bezvětří drží parádně, ale druhý den jsme létal znovu už asi v 7m/s kousek za lesem a zlínek si hezky poskakoval, samosebou.
Létá i v poměrně velkém větru ku jeho velikosti.
Zkoušel jsem jak reaguje na přetažení a v každé poloze se poroučel k pravému křídlu do vývrtky.
Je to docela sviňucha což jsem čekal vzhledem váze rozpětí a plochy kídla, přistání musí být trošku na rychlosti žádný žužlání v rychlosti šneků/h
nedovolí je to prostě akrobat speciál :)
Rozhodně bych ho nedoporučil jako první model, s největší pravděpodobností by, těm kteří si ho jako první model pořídili, zbyli oči pro pláč :)

Nicméně "kraťas" je super éro a véřím že ta minela s nesedícími díly byla jen náš případ. Celkově tohle éro hodnotím jako velmi zdařilé i když není rozměrově přesně podle skutečnýho je to prostě srdcovka.

Hodnotím 8/10 Letu zdar !! a tomu českému obzvlášťe ! :)

Komentáře

Mne sa toto "éro" veľmi páči. Ale tiež som viac za C-205 (Z-226) od toho istého výrobcu. Tvoje "éro" sa u mňa = "5".
13.5.2011 14:02 volmar16
Zatím nemohu moc soudit mám s nimi nalítáno asi tak hoďku ale zatím se zdají být dobrý vakly asi jako hs-55 a zatím choděj dál to otestuje jen čas zatím spokojenost.
13.5.2011 13:37 SuperMUF
Koukám že máš ty nový "oranžový" serva z HC. Jaký na Tebe dělají dojem ?
13.5.2011 13:25 volmar16
Jo jo resily ale pisu zkusenoti i sem treba to nekomu pomuze :) jinak neni to ze by do ni sel ochotne ze bych lial a najednou sup do vyvrtky musi se tam dostavat proste to neni ero na pomaly litani je to akrous :) az bude dokoncen tak si myslim ze budu rad kdyz bude za 550g :)
13.5.2011 13:12 pilot205
ani by som nepovedal na také ero že sa to bude tak správat na pádovke, pri rozpetí meter a hmotnosti necelých 500g mi to príde byt celkom stabilné, ale každopádne pekné, a myslím že sme toto už riešili aj na rcmanii, ja si chcem kupit tiež ten model ale 226:)
13.5.2011 11:28 volmar16
Zbarvení bude to co je na třetí fotce :)
Alba pro vaše modely
Navštivte také největší modelářské fórum RCMANIA.cz
© 2024 RCAlbum.cz - všechna práva vyhrazena
Jak přidat můj model | O serveru | Podmínky | Kontakt | Ikonka | Nápověda
Zpět na začátek