Album RC modelu
Seznam oblíbených modelů je prázdný – stiskněte pro přidání do oblíbených

Bydliště:Písek

Letiště:Písek

Ukázat přátelům na Facebooku
Vložit model do oblíbených

Slim

Parametry

Výrobce: LS Model
Kategorie: Hotliner
Rozpětí: 1380 mm
Váha: 820 g
Vrtule: 4,75x4,75 a 5x5
Motor: Turnigy 480S BL Inrunner 3200 ot.
Elektronika: Fly 30A
Serva: 9g
Baterie: Turnigy 3S 2200 30C

Hodnocení

8.18
z 10 | 11 hlasů – kdo hodnotil
Ohodnotit →
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Hodnocení 1 - hrůza — 10 skvělá práce

Popis

Když jsem SLIMA před nějakou dobou zahlédl nově v nabídce LS model tak jsem věděl, že ho chci. Strašně se mi líbily tvary připomínající ostré F5D což dávalo šanci živému letovému projevu a výrobce pan Svoboda zase předpoklad kvalitního modelu. Ještě jsem si zahrával s myšlenkou pořídit ESCAPE, ale nakonec zvítězil SLIM, prostě mě to k němu táhlo více :-) Model byl v provedení ARC a je na zakázku maximálně vyztužen. ARC jsem zvolil z důvodu zásob fólie které jsem měl doma a také z důvodu co nejhladšího povrchu pro dynamické polétání. Když jsem poprvé otevřel krabici, tak mě překvapila štíhlost křídel, můj Mini Ion proti tomu vypadal jako autobus :-) Kvalitu zpracování nemá cenu popisovat, prostě super, takže také spokojenost. Stavbu jsem provedl dle návodu a změny jsou pouze v uhlíkové výstuze ve výškovce a použití ocelových šroubů jak na křídlo tak na VOP. Poněvadž jsem chtěl živé éro, tak jako pohon byl vybrán vysokootáčkový inrunner + vrtule 4,75x4,75 (5x5). Model má za sebou zatím pár startů a musím říct že jsem jeho živostí nadšen. Rychlost je velmi příjemná za což vděčím příkonu 450W s vrtulí 5x5. O letových vlastnostech toho ještě moc napsat nemohu, zatím jsem ve stádiu ladění, ale nejeví se zatím vůbec špatně. Průlety a zatáčky na maximální rychlosti v pylonovém stylu zvládl bez problémů a i v kluzu mě překvapil, jen ta pevná vrtulka ho trochu brzdí. Holt je třeba lítat na plný pecky :-)
Model by svojí pevností měl určitě vydržet i jednou takový příkon, takže prostor pro případný budoucí tunning tady je :-)


Takže jsem se konečně dostal k tomu opět vyvětrat Slima a hned jsem provedl měření motoru a výchylek.
výchylky mám nastavené takto
výškovka: + 6/-6 milimetrů
křidélka: +12/-4 milimetrů
přistání: křidélka nahoru + 18 a výškovka dolů cca 0,5 milimetru
při běhu motoru mám nastavený výcebodový mix do výškovky na potlačení, aby model letěl rovně ve všech fázích plynu a nestoupal.
V každém případě i pro zálet modelu je třeba nastavit výchylky alespoň takové, jako jsou napsané v návodu, jinak je model tupý na řízení. Pan Svoboda ví, co tam píše :-) Je třeba se toho nebát a nedávat tam zbytečně poloviční výchylky...

také jsem provedl měření motoru Turnigy 480S BL Innrunner 3200 ot. Měření proběhlo s vrtulí 4,7x4,7 protože 5x5 jsem zlámal a nové ještě nedorazily...
Nejvíce mě překvapilo, že s jen o trochu menší vrulí to mělo tak znatelně menší příkon oproti vrtuli 5x5 (toto měření bohužel nemám přesně zaznamenané).
tedy vrtule byla TGS sport 4,7x4,7 (hobbycity)
baterky Turnigy 3s 2200 mAh 30C (cca 20 cyklů)
motor v této konfiguraci bral 31A při 11,42Voltech což je cca 350 Wattů při otáčkách 28 000/min (měřeno s Watt´s UP a otáčkoměrem z HC)

Komentáře

Jak pise Miglosh, tyhle maly rychly potvurky nikdy nebudou pristavat krokem, dojezd po travniku je nutnost. Kridylka nahoru sice zvysi opadani ale rychlosti moc neuberou. Ale i tak je to dobra vec, nemusis si na pristani nalitavat z velke dalky a pak se plizit v 1m nad zemi nejakych 200m pred drahou.

Jsem zvedav jak s tim bude cvicit ten HET. Urcite napis kolik to toci a s jakou vrtulkou.
4.8.2010 20:42 miglosch
Ahoj tohle letadlo v přisávací konfiguraci nikdy nezpomalí jako nějakej papírák... v mé konfiguraci se zvýší opadání bez zvyšování rychlosti (spíše trochu zpomalí jak píšeš) ale prostě znatelně více klesá v lehce natažené pozici, takže k přistání ti stačí mnohem menší prostor. Tohle není papírák, aby v přistávací konfiguraci padal lehce na místo a ty ho třeba chytil do ruky, nebo zústal stát hned na místě. To vždy i na brzdách bude mít dopřednou rychlost a po dosednutí se vždy ještě kus sveze...
vypadá to zhruba takhle, jako na videu s mým starým Mini IONem, který by bez brzd letěl ještě sakra daleko...
Alespoň mě to tak vyhovuje. Nikdo jiný tu v mém okolí podobné modely nelítá, tak nemohu posoudit, jak by to mohlo jinak vypadat, to ať posoudí jiní :-)

2.8.2010 08:43 kreuz
Výchylky vyzkoušeny a výsledek je takový, že skutečně je třeba je mít v poměru 3:1, pak už jsou výkruty naprosto bez problémů, nicméně přistávací konfigurace obě křidélka nahoru na 75% výchylek příliš nezapracovaly, letadlo zpomalí, ale jenom málo. Křidélka dolů se mi moc dávat nechce, abych si v té rychlosti neorval převody. No nevadí, prostě se letadlo při přistání vždycky 15m ještě sveze no.
17.7.2010 11:29 kreuz
Díky díky, jak bude chvíli čas a chuť, určitě dále vyzkouším a pokud to bude v dohledný době, napíšu jak jsem dopadl.
16.7.2010 10:58 Abu
Jak pise Vigo, zvetsit diferenciaci. A neboj se s tim poexperimentovat. Ja to serizuju tak, ze si preletim nad hlavou a pak udelam vykrut nebo prudkou zatacku, nebo jen silne zakyvam modelem zleva doprava. A pozoruju co to dela, jak se hybe trup, kam se vychyluje ocas. Kdyz to chci mit super hifi, tak to zopakuju jeste pro vyssi a nizssi rychlosti a najdu nejaky kompromis. Cislo 3:1 nebo 2:1 je jenom takova vychozi hodnota, vse je potreba doladit hlavne podle chovani ve vzduchu. Stejne tak jako treba teziste.

Pristavaci setup taky popsal Vigo. Neboj se ty kridylka vyklapet pomerne hodne nahoru (30-45st), ALE !!! Urcite to zacni zkouset v dostatecne vysce a bud pripraven na necekanou zmenu chovani modelu. Muze to byt dost divoke. Pote co si to odladis, tak se to da bezproblemu pouzivat, ale napoprve opatrne.
16.7.2010 09:06 Vigo
Na Optimě III mám diferenciaci víc než 3:1.
2:1 je málo.
Přistávám s křidélky nahoru a výškovkou trochu dolu.
16.7.2010 07:30 Vigo
Na Optimě III mám diferenciaci víc než 3:1.
2:1 je málo.
Přistávám s křidélky nahoru a výškovkou trochu dolu.
15.7.2010 21:14 kreuz
Diferenciaci právě nastavenou mám, zhruba tak v poměru 2:1, takže to je ještě málo? Takže myslíte, že ještě zvýšit? Nechám si poradit a vyzkouším. Zároveň by mě vážně zajímala Vaše přistávací konfigurace. Jinak Slim je krása!
15.7.2010 13:31 Vigo
Ta povrchovka je krásná :-)
14.7.2010 14:25 Abu
Sudovitost vykrutu jsem u techhle rychlejsich modelu jsem vzdycky uspesne vylecil diferenciaci kridylek. Nebylo to tedy u Slima, ale u Optimy II a ted u pylonaka Escape. Je potreba nastavit vychylku kridelka dolu podstatne mensi nez nahoru. Ted mam pomer zhruba 3:1 a je to akorat. Vetsina lidi ma nastavenou zbytecne velkou vychylku dolu a pak to toci sudy a v zatackach zvytecne vybocuje cumakem ven.
14.7.2010 13:04 kreuz
Zdravím, Slima taky mám, i když né v tak brutální motorizaci. I tak jde o létání stylem kolmo nahoru, pustit dolů a kraviny. Nemám vůbec žádné další ambice než prostě létání pro zábavu. Co ale stále nemohu vyladit je jedna věc, což by mě zajímalo, jak máte vyladěno vy. Když chci provádět výkruty, nejsou uplně po přímce, jsou stále lehce "soudkovité", což mě točí. Můžete mi sdělit, jak máte naladěné výchylky na křidélkách? To by mě fakt zajímalo. Pokud budete mít náladu, ocením i zda používáte nějakou přistávací konfiguraci. Jinak samozřejmě SLIM je perfektní, i když přiznám se, je to nejrychlejší z mých letadel a to suverénně. Někdy jsem z něho stále nervózní hehe
14.7.2010 11:03 miglosch
tak to je super informace DÍKY :-) přímo stránky výrobce kuželů Pohodalet mě fakt nenapadly, já myslel, že topmodel má komplet sortiment... já mám zakázkovej kužel MP JET.
14.7.2010 10:02 were
Jak to, ze se neda sehnat 30mm kuzel na 4mm klestinu :o)
http://www.pohodalet.cz/product.php?id_product=194
14.7.2010 09:48 miglosch
ahoj ale já nikde nepíšu že by to byla novinka :-) už jsem upřesnil typ regulátoru. Jinak ověřený pohon to zatím není, ještě nic nenaběhal… zatím mohu říct, že s vrtulí 5x5 je pohon teplý a s 4,75x4,75 vlažný (létáno cca 70% doby pod plným plynem) přesnější měření doplním až se k tomu dostanu. Jinak kvalita zpracování použitého motoru není žádný zázrak. Šroubky na plášti je třeba zakápnout loctite, protože se uvolňujou, uvnitř motoru je malý větráček, který házel a musel jsem ho porovnat a navíc na použitou hřídel 4mm se nedá sehnat kužel o průměru 30mm… ale za ty prachy na zkoušku zatím šlape a když ho nebudu přetěžovat, tak snad i něco vydrží... Stejně tam asi půjde časem něco kvalitnějšího a výkonějšího :-)
13.7.2010 23:28 daRCaorganov
zdravím chlape, velmi pekné éro, ale to nieje žiadna novinka, tieto rýchle stroje ma zaujali pred časom a stále vyrábam a experimentujem, najnovšie idem do homemade kompozitu ale na skúšku hladám čínsky pohon, ktorý je poriadne výkonný a pritom overený( že to po niekolko min. plného kotla nevyhorí) a to hlavne pri regulátore adlšia vec že niektoré regulátory niesú stavané na vysokootáčkové motory a preto by som ťa prosil o upresnenie o aký regl ide prípadne link, dost by mi to pomohlo a ešte že aká vychádza rezerva v odberoch, a či sú po lete regl, motor, batt teplé.. diki moc
Alba pro vaše modely
Navštivte také největší modelářské fórum RCMANIA.cz
© 2024 RCAlbum.cz - všechna práva vyhrazena
Jak přidat můj model | O serveru | Podmínky | Kontakt | Ikonka | Nápověda
Zpět na začátek